crispy sesame cookies

Generalnie nie lubię sezamu (co logicznie wyjaśnia powód ich sporych zapasów w kuchennych szafkach;))

Składniki:

małe opakowanie sezamu, uprażonego na patelni
100 g masła
pół szklanki brązowego cukru 
1 jajko
1 opakowanie cukru waniliowego 
1¼ szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
1 łyżeczka cynamonu

Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodajemy jajko. Suche składniki mieszamy razem i stopniowo dodajemy do utartego. Na koniec dodajemy uprażony sezam. Gotową masę wstawiamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formujemy kulki średnicy około 3 cm. Pieczemy około 15 minut w 190ºC, aż będą złote. Odczekać, aż ostygną i ściągać z blaszki.





* * * *

Generally I do not like sesame seeds (what logically explains the reason why I have so many packaging in the kitchen:))

Ingredients:

small package of sesame seeds
100 grams of butter
half a cup of brown sugar
1 egg
1 packet of vanilla sugar
1 ¼ cups flour
1/2 teaspoon of baking powder
¼ teaspoon salt
1 teaspoon cinnamon

Blend together butter, sugar and vanilla sugar. Then add the egg. Combine flour,baking powder, salt and cinnamon. Blend dry ingredients into the wet. At the end, add the roasted sesame seeds. Put the dought in the fridge for one hour. After this time form the dought into balls. Bake about 15 minutes in 190°C, until lightly brown.

Bon appétit:-)

4 komentarze :

  1. A ja lubie sezam :3, więc pokazuje przepis mamie i jedziemy z tym sezamem :DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uprzedzam, żeby ich nie trzymać zbyt długo, bo są lekko twardawe:-)

      Usuń
  2. ach ciasteczka musza być rewelacyjne pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno tak - sezam łasuchują wszyscy tylko nie ja:-) Pozdrawiam!

      Usuń

Po usłyszeniu sygnału..